Cunami napló 3. – mostmár nem ismétlés… )

Vegre megerkezett Indradyumna Maharaja is. Itt van egy amerikai baratunk is, Stean. O nem Krsna hivo, csak szereti a bhaktakat, es most szeretne segiteni az aldozatoknak. Azonnal elkezdodott a tervezes. Indradyumna Maharaj azt szeretne, ha kiterjesztenenk a prasadam oszto programunkat. Szeretne, ha a Trincomalee-i bazison kivul meg 3 kulonbozo helyen allitanank fel ingyenkonyhat. Nemsokara 30-40 onkentes erkezik meg nyugatrol, ami megsokszorozza az eronket.
Stean fofoglalkozasa adomany szervezo. O is “beindult” es estere ott tartottunk, hogy az allamelnok szemelyi titkara idopontot adott egy talakozora.
Komoly segely-program kezd kibontakozni. A civil kezdemenyezes nelkul amugy itt nem sok minden tortenik. Az emberek szidjak a “tehetetlen” kormanyt, es akivel csak beszeltem,mindenki azt mondta, hogy a penzt nem szabad a kormanynak kuldeni. A legjobb esetben is az tortenik, hogy ugy adjak oba az embereknek, hogy “ez a mi segitsegunk”. De altalaban a rosszabb eset tortenik meg, amikor nem kell mondaniuk az embereknek semmit, mert a penz kezen-kozon eltunik.
Mindenki azt mondta: “Ha segiteni akartok, juttassatok kozvetlenul az emberekhez a tamogatast.” Ilyenkor mindig hozza teszem, hogy ezert vagyok most itt. Szeretnek resztvenni a segelyprogram kiterjeszteseben, es a sajat szememmel latni, hogy mukodik a dolog. Akik Magyarorszagrol penzt kuldtek, ok abban a hitben elnek, hogy segitettek a raszorulokon. Az en dolgom, hogy ez bizonyossag legyen. Most en vagyok a tamogatoink szeme.
Ezert is maradtam meg olomboban. Bar hosszu volt a varakozas, de a megfelelo elokeszites sok problemat megelozhet a kesobbiekben.
Amugy a varakozas hozzatartozik ehhez a “munkahoz”. Feri beszelt nekem errol, amikor az arvahazban jartunk. Azt mondta, a munka 80%-a varakozas.
Varakozas a kormanyhivatalokban, a hatarokon, a repulotereken, varakozas egymasra. (Csak egy tortenet: a mult penteki magyar segelynek-gyogyszerek, viztisztito stb- 5 orat kellett varakoznia a repulo teren, az emberekkel egyutt, amig a hivatalnokok beleptettek az orszagba. Es ezt a szallitmanyt vartak, ez a magyar kormany es magyar szervezetek hivatalos kuldemenye volt a katasztrofa sulytotta Sri Lankanak. Mi tortenik egy “tisztan” civil kezdemenyezes eseten?)
A konkluzio az: ha valaki segiteni akar, nem eleg a penz vagy a kepesseg, ideje es turelme is kell, hogy legyen.
Amugy ma csutortok van, es nemsokara indulok Trincomaleeba, a sziget keleti partjara. Remelem lesz arrafele is internet. Mar csak a kapcsolattartas vegett gondolom. Szorakozni eddig sem nagyon volt idom.

Leave a Reply