Tévé

“Kutatók a hatvanas évek végétől videóra vettek és gondosan megvizsgáltak ezer és ezer, főidőben sugárzott, tévéműsort s a bennük felbukkanó figurákat. Összegezve eredményeiket, úgy találták, hogy a televízió ordenáré módon félrevezető képet ad a valóságról. Ráadásul, mint e vizsgálat bizonyítja, a tévét sokan meglepő mértékben tekintik a valóság hű tükrének…
A főidőben adott műsorokban háromszor annyi férfi szerepelt, mint amennyi nő, és a nők mindig fiatalabbak voltak a férfiaknál, akikkel találkoznak. A színes bőrűek (elsősorban a latin-amerikaiak), a gyerekek és az öregek jóval kevesebbszer szerepelnek annál, mint amekkora az arányszámuk a lakosság egészéhez képest. Az etnikai kisebbségek képviselői általában csak kisebb szerepekben tűntek föl. Továbbá, a figurák zöme vezető vagy értelmiségi volt. Az USA-ban a munkaerő 67 százaléka fizikai dolgozó, a képernyőn viszont csupán a figurák 25 százaléka végez ilyen munkát. A bűnözés a tévében tízszer olyan gyakori, mint a valóságban. Egy átlagos kamasz, tizenötödik születésnapjáig mintegy 13.000 emberölés szemtanúja volt a képernyőn. A tévében szereplő figurák több mint 50 százaléka valamilyen viharos és kegyetlen összecsapás alanya lesz, míg az FBI adatai szerint az USA lakosságának kevesebb, mint egy százaléka lesz erőszakos bűncselekmény áldozatai David Rintel forgatókönyvíró, aki az Amerikai Írók Szervezetének elnöke volt, találóan sommázta: “Este nyolctól tizenegyig a tévéadás egyetlen épületes hazugság…”

4 thoughts on “Tévé”

  1. Hari!
    Statisztikusok felfigyeltek rá, hogy ha van
    egy boxmecs egy x kerületben (USA), amilyen
    bőrszíne volt a vesztesnek, olyan bőrszínű
    áldozat ellen követték el az első erőszakos
    bűncselekményt abban a kerületben. Ooops.

  2. A feketék elég jól boxolnak, a távolkeletiek meg igen ritkán, úgyhogy ők védve vannak. 🙂
    …és ha mindkettő ugyanolyan színű volt, akkor mi történt?

  3. Ez arra a kérdésre hasonlít, hogy ha a
    macska mindíg a talpára esik, a vajas kenyér
    pedig mindíg a vajas felére, akkor ha
    rákötözzük a vajas kenyeret a macska hátára,
    az melyik felére fog esni? :-)))
    Szerintem ha mindketten ugyanolyan színűek,
    akkor a nemzetiség fog dönteni vagy a kerület
    vagy a banda.
    Ezek mind a hamis egó kivetülései, a hamis ego
    pedig végtelen mennyiségű hamis önazonosítást
    tud gyártani erre utal a szanszkrit neve is:
    ahamkara, vagyis énkészítő.
    Míg olyan sok hamis önazonosítás van, addíg
    csak egyetlen igazi.
    “Akit nem a hamis ego ösztönöz, és értelme mentes az anyagi kötelékektől, az nem gyilkos, még ha embereket is öl e világban, s tettei nem kötik le.” BG.18.17.

Leave a Reply