Tsunami Napló

Az egyik bhakta kiutazott Indiába, a tsunami helyszínére, hogy segítsen a kinti bhaktáknak. Naplót vezet. Ezt írta a második napra. Ékezetek és editálás nélkül. Sorry. A lényeg a lényeg.

Vasarnap este atmentem az Orient szalloba. A magyar sajtot kerestem, es meg is talaltam. Beultunk egy vizre az etterembe. Laci es Mark a TV2-tol, Szilvi a Club-radiotol, Andras az Index.hu-tol, es Feri a Baptista segelyszolgalattol es ket helyi segitojuk. Egy arvahazba keszultek, ott akartak forgatni, kertem, hogy had menjek veluk.
Sotet volt mire megerkeztunk. a gyerekek eppen befejeztek a vacsorat. Ugy koszontek: sziasztok. De korusban. Vagy 300 gyerek el itt, de lehet, hogy tobb. Beneztunk egy szobaba. Igazabol nyitott helyiseg 1.70 magas fallal, folotte hullampala, dorozmas betonpadlo. Gepallomason javitomuhelynek is nezhetnenk, ha nem lennenek ketoldalt hosszu sorban emeletes vasagyak.
De legalabb rend van. A furdo egy kicsit kemenyebb. Szaknyelven ezt ugy mondjak: durvan lepattant.
A konyha, az viszont barbar. Ugyanaz a kopott beton padlo es beton pult. A falon domborfelirat hirdeti, hogy ezt valamikor a Rotary-club epitette,(birtokolta?). Nagy aluminium edenyek, koztuk macskak szaladgalnak.
Azzal biztatom magam, hogy az egerek ellen vannak itt. Csak a kutyat nem ertem. Lehet, hogy o meg a macskak ellen van itt? De miert szagolgat bele a fazekakba?
Amugy meg nagyon budos van. De errol nem ejtunk szot egymas kozott. (Ha valaki kivancsi ra, hogy mirol irkalok itt, nezze meg a TV2 Aktiv cimu musorat a hetvegen.) Ami viszont fontos, hogy a gyerekek vidamak voltak. Ha a korulmenyek nem is, valoszinu a banasmod emberseges, sot -ha levonhatok komoly kovetkeztetest egy 120 perces latogatas utan- szeretetteljes.
Ismet komoly tapasztalatot szereztem arrol, mi az igazi tartalma a “Nehez az elet” cimu bolcseletnek. Itt egy kicsit atertekelodik a nehezrol alkotott felfogasom. Es ez meg nem a cunami. Ez most csak egy sima, bekebeli arvahaz
Hetfon delelott is arvahazban jartam. Az ISKCON mukodtet egyet, ugy hivjak Gokulam. (www.gokulam.org) Itt csak 80 gyerek el, sokkal jobb korulmenyek kozott. Persze ez sem egy Orient hotel, de tiszta a konyha, es nincsenek 60 agyas szobak. Az oktatas viszont nagyon szereny korulmenyek kozott zajlik. Legalabb europai szemmel nezve. Itt persze sokszor mar az is lukszus, hogy van rendes oktatas. Egy nagyobbacska terem nagy paravanokkal van felosztva “osztalytermekre”.A paravan egyik oldalan matek ora van a hatodikosoknak, a masik oldalon olvasas az otodikeseknek. A mellettuk levo “teremben” 2 hetedikes tanul biologiat, aztan nyolcadikos nagylanyok valami mast. (Folso tagozatban a lanyok es a fiuk kulon osztalyba jarnak.)
Ha vissza terek Magyarorszagra, azt hiszem ottho is tobb gondot forditok az arva gyerekekre. Eddig is szerveztunk programokat gyermekotthonban elo gyerekeknek, de a ket latogatas elmenye most azt mondatja, hogy van mit tenni a gyerekekert.

Leave a Reply