Cunami napló 3.

Hetfo delutan Mahakarta pr, az itteni templom vezetoje, a felesege, aki az arvahaz vezetoje, es jomagam, aki nem vezetek semmit, elmentunk a hindu szervezetek osszejovetelere. Az osszejovetel a “hindu-ugyi” miniszter (ezt nem tudom, hivatalosan hogy mondjak) irodajaban volt.
Eloszor a miniszter ur titkarjanak az irodajaban gyulekeztunk. Aztan, mikor mar vagy huszan voltunk, megkertek minket, hogy a mobil telefonjainkat hagyjuk az irodaban az asztalon. A fenykepezo gepemet is “elkoboztak”.
Mielott elindultunk nagyon komoly motozasba kezdtek. Epp a zsebeimet kezdtek forgatni, mikor a titkar eszre vett, azonnal leallitotta a biztonsagi embert, kezen fogott, es bocsanatot kert az eljaras miatt. Mondtam, hogy semmi gond.
Tudni kell, hogy Sri Lanka nem a legbekesebb orszag a vilagon. Ket fo nepcsoport lakja: a tobbsegi szingalez, es a kisebbsegi tamil. A szingalezek mind budhistak, es ovek a kormany. A tamilok hinduk -egy kicsit keresztenyek es muzulmanok- es ovek a hindu-ugyi miniszter. A szingalezek delen elnek a tamilok keleten es eszakon. (A helyi tamilok azt mondjak, delen 4-5 ezer ember halt meg, keleten 25 ezer, a kormany megis a deli orszagresz segelyezeset tamogatja jobban) A ket nepcsoport egyuttelese nem surlodas mentes. (Nem is ertik egymas nyelvet. Olyan kulonbseg van a ket nyelv kozott, mint mondjuk a magyar es az olasz kozott.) Olyannyira nem surlodas mentes, hogy letezik egy Tamil Tigrisek nevu gerilla szervezet -onmeghatarozasuk szerint felszabaditasi mozgalom- ami harcban all a kormannyal. Az utak menten mindenhol katonai ellenorzo pontok vannak. Rendes homokzsakbol epitett bunkerek. Nincs polgarhaboru, mert a nagy tobbseg bekes, de elofordulnak terror akciok, es mas osszetuzesek.
Szoval nem veletlen a motozas.
A nagy targyalo asztal korul vagy 35-en ultunk, az asztalfon a miniszter urral. Mindenki bemutatkozott, es elmondta, hogy kit kepvisel. En is folalltam, es mondtam, hogy Caitanya das vagyok Budapestrol, Magyarorszagrol, es az ISKCON-t kepviselem.
-Ah! Hare Krisna Hare Ram -vidult fel a miniszter.
A gyules a tovabbiakban tamil nyelven zajlott, ugyhogy tobb hozzaszolas a reszemrol nem volt. Viszont filmeztek es fotoztak a riporterek, mert igen erdekes voltam, leven az egyetlen feher hindu a teremben.
A gyules vegen odamentunk a miniszter urhoz, ujra bemutatkoztam, kezetfogtunk, kifejeztem egyuterzesunket es segitoszandekunkat, o pedig halajat. tobbet nem beszeltunk, mert meg vagy 5-en vartak ra, meg hezagos angol tudasommal nehez is lett volna melyebb szocial- es vallaspolitikai eszmecseret folytatni.
Kifele menet meg tobben megallitottak, erdeklodve, hogy honnan jottem.
Amikor mondtam, hogy Magyarorszagrol, altalaban elegedett es elismero kifejezes jelent meg az arcokon. Itt most Magyarorszagnak nagyon jo hire keletkezett, koszonhetoen az egyuterzesnek es a sok segitsegnek, amit a magyarok nyujtottak a tragedia utan.

Leave a Reply