Forradalom

Azt álmodtam, hogy egy birodalom (talán görög, mert olyan jellegű ruhákban voltak az emberek körülöttem) megalapozásaban veszek részt. Illetve nem is megalapozásában, hanem éppen valami forradalmat szítunk. De ez nem úgy zajlik, mint parasztlázadás, hanem nagyon komoly poltikai fogásokkal és módszerekkel gyengítjük a hatalmat, amiből már persze mindenkinek elege van. A lázadókat azonnal halálra ítélik. A szenátus (vagy nem tudom milyen vezető testület) tagja vagyok és onnan kavarok. A lázadók már ide is beépültek – a változás szele már ezt a réteget is elérte. Harcok is voltak. Néhány – most is körülöttem élő – ismerős is részt vett az álmomban. Persze más testben, de tudtam, hogy ők azok. A többi részletre nem emlékszem.
Ebben a korban még megölték az embereket. Nemrég láttam egy filmet, ami a régi Orszországban lévő prédikálás nehézségeit mutatta be – mi volt 30 évvel ezelőtt. A Krisna-tudat akkor még illegális volt az országban. Sok bhaktát bevitt a KGB. Erőszakkal próbálták őket átprogramozni, azaz olyan mennyiségű és erősségű ideg gyógyszereket nyomtak beléjük, amelyek hatására, a felébredésük után, még a nevükre sem emlékeztek. De Krisnát még így sem tudták kitörölni a memóriájukból. A megpróbáltatásuk után ismét a Krisna-tudat aktív prédikátorai voltak. Most per pillanat nem lehet ilyet csinálni. De a történelem ismétli önmagát. Nem lettünk sokkal civilizáltabbak. Talán még állatiasabb a társadalom. Persze kifinomult állatiasodás jellemzi, de még mindig állati.
Persze a Krisna-tudat ma Magyarországon más cipőben jár, de itt is elég komoly nehézségeknek voltunk kitéve a kezdetekben. 15 éve még illegális tevékenység volt és a rendőrség folyamatosan zaklatta a bhaktákat. Az utcán titokban árulták a Bhagava-gitát, a kabátjuk alól előhúzva.
Forradalom a régi időkben, a közelmúltban és ma is.
Remélem, hogy ezzel az álommal nem valamelyik előző életem derengett be… 🙂

Leave a Reply