Szekérfesztivál

A Szekérfesztiválunk jövő hét szombaton lesz. Erre mindenki jöjjön, s talán még beszélgetni is tudunk. A pontos infók a sajtóanyagban vannak, amit most ide bemásoltam.

A rendszerváltás után az egyik első “szabad” vallásos rendezvény volt, ma pedig már Budapest nyári kulturális programjainak színfoltja. Nem véletlen, hogy az évente megrendezett Szekérfesztivál mára több ezer aktív és még több érdeklődő résztvevőt vonz.

Követve az ősi indiai hagyományt, a Ratha-játrá felvonulást évről évre a világ számos országában megrendezik. A hazai fesztivál Budapest turisztikai honlapján a béke és a tolerancia szimbólumaként szerepel.

A Szekérfesztivál a hívőknek szóló vallásos ünnepből sokakat vonzó, India kultúráját bemutató, színpompás eseménnyé vált az évek során. Ennek megfelelően a program két részből áll: a hagyományos szekérfelvonulást rengeteg színpadi és egyéb látványosság teszi teljesebb élménnyé.

A Szekérkaraván 2006. július 8-án 12.30-kor a Felvonulási térről indul, majd a belvároson át 14.30 körül jut el a rendezvények központjához, a Vörösmarty térhez. A hatalmas méretű szekeret, amelyet minden évben Londonból hozatnak, a hívők maguk húzzák, s tánc és ének kíséri. A hagyomány szerint évente egyszer Dzsagannátha, vagyis az Univerzum Ura, Isten ilyenkor különleges áldást oszt az élőlényeknek, de szigorúan vett vallási tartalmon túl ma már a felvonulás világszerte hatalmas szabadtéri fesztivál és látványosság is.

A Vörösmarty téren felállított színpadon és a felállított sátrakban egész nap indiai zenei programok, előadások és tradicionális táncbemutatók láthatók. Délután az érdeklődők részt vehetnek egy hagyományos indiai szertartás szerint végrehajtott esküvőn, elmerülhetnek egy keleti bazár forgatagában, kipróbálhatják az arcfestést és megízlelhetik a legfinomabb vegetáriánus ételeket is.
A Ratha-játrá New York, Bombay, San Francisco, London, Szófia, Moszkva, Sydney, Los Angeles – és persze Budapest – utcáin évente képes megmozgatni fiatalt és időset, helybélit és külföldit, hívőt és mindenféle más ideológiájú embert. Talán éppen ezért kelti fel mindig a nyilvánosság és a média figyelmét.
A szervezők reményei szerint a budapesti programban az idén is mindenki fel fog fedezni valamit, amit lelki életében vagy mindennapjaiban hasznosnak, érdekesnek vagy éppen üdvözítőnek talál.

10 thoughts on “Szekérfesztivál”

 1. ket hete a londoni fesztival is nagyon sikeres volt mint mindig persze a hyde parktol a trafalgare terig, 6 sannyasival es sok sok kirtannal….

 2. Ó, máris eltelt egy év?!? 🙂

 3. Sajnos én még nem voltam az angol fesztiválon. Majd egyszer. 🙂

 4. Igen, gyorsan megy az idő. Várlak a fesztiválon. 🙂
  Ja, és hozd Stant is.

 5. 🙂 Ott lezsek, remélem tényleg találkozunk már végre veled is Manorama, írtam e-mailt is, h vmikor ráérek lemmeni Vámosra…Gandharvikával is biztosan találkozom 🙂

 6. tyűdenemtudokírni 🙂

 7. Nagyon szeretnék menni én is végre. Igyekszem! 🙂

 8. Talán én is ott leszek a pécsiekkel.
  Nyártündérke

 9. Majdnem a Tabánba indultam. Tiszta hülye vagyok:)

Leave a Reply