A Krisnás nevek

Mint az oldal jobb oldalán láthatjátok engem Manorama Das-nak hívnak. Ez egy Krisnás férfi név. Honnan lehet ezt tudni, mi alapján vannak ezek a nevek, kik adják és kik kapják?
A nevem azt jelenti, hogy Krisna, aki örömet ad az elmének. A Das pedig azt jelenti, hogy szolga.
Ezeket a neveket lelki neveknek hívják, és az avatáskor kapja az ember a lelki tanítómesterétől. Azok kapnak avatást, akik már 1-2 éve gyakorolják a Krisna-tudatot és követik az avatáshoz szükséges feltételeket. (Naponta 16 kört japáznak, követik a 4 szabályt, ha nem tiszta, hogy ezek mik, kérdezzetek, válaszolok.)
A lelki tanítómester adja a lelki nevet a tanítványának. (Sok esetben ugyanolyan kezdőbetűvel kezdődő nevet kap, mint a polgári keresztneve. Én esetemben Mihály – Manorama. De ez nem kötelező.) A név Krisna vagy Krisna közeli bhaktáinak a neve. A név után pedig a férfiaknál a Das szó, a nőknél pedig a Devi Dasi, illetve Dasi szó szerepel, ami azt jelenti, hogy szolga (férfi és női alakban). Így minden név arra utal, hogy mi Krisna vagy az ő bhaktáinak a szolgái vagyunk.
Van egy második avatás is, amit brahmana avatásnak hívnak. Ez 2-3 évvel az első avatás után kapható. Ekkor egy nem publikus mantrát kap az illető, amit a szertartásokkor használnak. Ezt naponta háromszor ismételjük, segíti a meditáció mélyítését.
Hát ennyit a Krisnás nevekről és avatásokról. 🙂

2 thoughts on “A Krisnás nevek”

  1. Tetszik a neved, benne van a manó, ami azt sugallja, hogy tudsz varászolni, illetve úgy is hangzik, mint a panoráma, ami széles látásmódra utal.

    Én egy iszlám kultúrkörben született és nevelkedett férfi vagyok, de Jézus tanításait közelebb éreztem magamhoz, mint az iszlám tanait. Csak nem régiben kezdtem ismerkedni Maharishi Mahesh Jogi írásaival, és tavaly majdnem részt vettem egy TM tanfolyamban, de a beavatáshoz szükséges összeget inkább a szeretteimmel való karácsonyozásra költöttem. Ott is adnak lelki nevet, illetve saját mantrákat, ahogy nálatok is. De ezt biztosan tudod. Szimpatikusnak találom továbbá a Kriya jógát, ami olcsóbb, ugyanakkor úgy tudom, kölcsönös a tisztelet közötte és a TM között (állítólag Maharishi azt mondta, hogy ha nem lenne a TM, akkor a Kriya jógát javasolná). Úgy tudom, rengeteg vallás van Indiában. Téged mi vezetett el ahhoz, hogy Krisna tudatú hívő legyél? Te választottad Krisnát, vagy Krisna választott téged, vagy mindkettő egyszerre? Kinek javasolnád azt, hogy legyen Krisna hívő? Hogyan tekintenek a krisna hívők Krisztusra? Mit kaphatok a Krisna hívőkhöz való csatlakozással, amit a többi vallástól nem? Tudom, sokat kérdeztem egyszerre, de ha csak az utolsó kérdésemre kapok választ, nekem indulásnak az is megfelel, és előre is köszönöm szépen.

  2. Köszönöm a kérdésed. A napokban egy külön postban válaszolni fogok rá.

Leave a Reply