Mi történik a szervezeteddel, ha most megiszol egy kólát?

Most találtam egy cikket (sajnos angol) és arról szól, hogy mi történik a szervezetünkben, amikor megiszunk egy üveg kólát?

Have you ever wondered why Coke comes with a smile? It’s because it gets you high. They took the cocaine out almost a hundred years ago. You know why? It was redundant.

In The First 10 minutes: 10 teaspoons of sugar hit your system. (100% of your recommended daily intake.) You don’t immediately vomit from the overwhelming sweetness because phosphoric acid cuts the flavor allowing you to keep it down.
20 minutes: Your blood sugar spikes, causing an insulin burst. Your liver responds to this by turning any sugar it can get it’s hands on into fat. (There’s plenty of that at this particular moment)
40 minutes: Caffeine absorption is complete. Your pupils dialate, your blood pressure rises, as a response your livers dumps more sugar into your bloodstream. The adenosine receptors in your brain are now blocked preventing drowsiness.
45 minutes: Your body ups your dopamine production stimulating the pleasure centers of your brain. This is physically the same way heroin works, by the way.
>60 minutes: The phosphoric acid binds calcium, magnesium and zinc in your lower intestine, providing a further boost in metabolism. This is compounded by high doses of sugar and artificial sweeteners also increasing the urinary excretion of calcium.
>60 Minutes: The caffeine’s diuretic properties come into play. (It makes you have to pee.) It is now assured that you’ll evacuate the bonded calcium, magnesium and zinc that was headed to your bones as well as sodium, electrolyte and water.
>60 minutes: As the rave inside of you dies down you’ll start to have a sugar crash. You may become irritable and/or sluggish. You’ve also now, literally, pissed away all the water that was in the Coke. But not before infusing it with valuable nutrients your body could have used for things like even having the ability to hydrate your system or build strong bones and teeth.

This will all be followed by a caffeine crash in the next few hours. (As little as two if you’re a smoker.) But, hey, have another Coke, it’ll make you feel better.

*FYI: The Coke itself is not the enemy, here. It’s the dynamic combo of massive sugar doses combined with caffeine and phosphoric acid. Things which are found in almost all soda.
Forrás: Healthbolt.net

15 thoughts on “Mi történik a szervezeteddel, ha most megiszol egy kólát?”

  1. ja most találtad, véletlenül.

  2. Igen. Most találtam. És véletlenül. Baj?

  3. ezzért utálom a KÓLÁT :)) nyehehehehehhe

  4. A kóla finom, engem nem érdekel, ha szétmarja a bensőségeimet. Most mondhatja mindenki, hogy fúj kóla egészségtelen lötty, attól még nagyon zamatos íze van…

  5. ott kezdődik a bullshitelés, hogy nincs megadva a mennyiség. 10 teáskanál cukor? hol, két deciben? lol. az az egész egy tipikus, popularista csúsztatásokon alapuló bulvárhülyeség buta ezósoknak.

  6. Akkor mi “buta ezósok” vagyunk. nekünk jó így, hogy nem iszunk kólát, ha baj a többi embernek, ha nem…

  7. teodora: lol? bullshit? Inkább az a lol, hogy ezt a bullshitet van ember, aki megissza…

  8. Igyatok Pepsit! 😛 De most tényleg: Valakire nagyon keményen hat, valakire nem… én amióta nem iszom Colát, azóta nem magas a vérnyomásom & egyéb gyomor-turbósító problémáim is megszűntek (nem vicc, bár az én adagom napi 5-6 kisüveges volt). valaki meg bevág minden nap 4litert és no problemo, bár lehet, hogy majd később jönnek elő…

  9. Egy bizonyos ponton túl sztem a kóla már nem ad hozzá semmit a napodhoz, akár le is állhatsz vele. Nekem vagy három-négy évig megvolt a napi két liter, és pár hónapja rohadtul nem hiányzik.

    Egyébként ez lehet egy hagyományos antikóla-kampány is a milliónyi közül. Pl. Tudtátok, hogy a kóla egy éjszaka alatt szétmarja a benne hagyott vasszöget/tejfogat? Vagy hogy ezzel tisztítják a repülők szélvédőjét, ha nincs kéznél szabályos tisztítószer? 🙂

    Egyébként ha tényleg olyan iszonyú káros lenne (és ezzel nem mondom, hogy jót tesz!), valaki már biztos kilobbizta volna, hogy rá legyen írva az üvegre.

  10. A cikk végén ott van, hogy nem csak a kóláról szól. Hanem bármilyen más üdítőről.

  11. Ilyenkor örülök, hogy nem tudok még angolul… 🙂 Bár azért kiváncsi lennék mi történne velem… 🙂
    Szívesen venném ha valaki nagyvonalakban elmondaná, hogy mi áll a szövegben!
    Jah, és akkor én is csatlakozom a “buta ezósok klubjába”! 🙂
    Minden jót!

  12. Itt van egy fordítás azoknak akik kevésbé tudnak angolul… 🙂 meglehetősen szabad, de hát program csinálta….Akinek kell annak itt van….

    Valaha azon töprengtél, hogy Coke miért jön egy mosollyal? Ez mert ez magasan kap téged. Évekkel ezelőtt majdnem százon kívül vitték a kokaint. Tudod miért? Ez redundáns volt.

    Az első 10 percben: 10 teáskanál cukor ütötte a rendszeredet. (Az ajánlott napi felvételed 100 százaléka.) Azonnal nem hánysz az elsöprő édességről, mert a foszforsav vágja az ízt, ami megengedi neked, hogy lent tartsad azt.

    20 perc: A vércukor-szegeid, okozni egy inzulint szétrepedt. A májad reagál erre azáltal, hogy fordít bármilyen cukrot, amit ez kaphat, ez kéz zsírba. (Ebben a különös pillanatban abból sok van)

    40 perc: A koffeinfelszívás teljes. A tanulóid dialate, a vérnyomásod válaszként emelkedik a májaid több cukrot rak ki a véráramodba. Az adenosine vevőket az agyadban torlaszolnak el most miközben álmosságot akadályoznak meg.

    45 perc: A tested ups a dopamintermelésed, ami serkenti az agyad örömközpontjait. Ez mellesleg ugyanaz az útheroingyár.

    >60 perc: A foszforsav kálciumot, magnéziumot és cinket köt össze az alacsonyabb beledben miközben anyagcserében nyújt egy további lökést. Ez van szintén több magas adag cukor és mesterséges édesítő által megegyezett miközben növelte a kálcium húgykiválasztását.

    >60 Perc: A koffein vizelethajtó tulajdonai működésbe lépnek. (Ez arra késztet téged, hogy pisilned kelljen.) Ez most magabiztos, hogy evakuálni fogod azokat az összekötött kálciumot, magnéziumot és cinket, amiket vezettek a csontjaidra és a nátriumba, elektrolitba és vízbe is.

    >60 perc: Ahogy a te eksztázisbelsőd lanyhul, neked el fog kezdeni lenni egy cukorkatasztrófád. Ingerlékennyé és/vagy lomhává válhatsz. Te szintén most szó szerint pisilt távol a víz egésze az a Coke-ban volt. De nem azelőtt beöntő ez olyan értékes tápanyagokkal, amiket a tested még ahhoz hasonló is dolgokra használhatott volna, hogy volt a képesség, hydrate a rendszered vagy a testalkat erős csontok és fogak.

    Ez mindent követni fog egy koffeinkatasztrófa a következő néhány órában. (Kevésként kettőként ha te dohányos vagy.) De, hé, legyen egy másik Coke-od, ez arra fog késztetni téged, hogy jobban érezzed magadat.

    *FYI: A Coke maga van nem az ellenség, itt. Ez a hatalmas cukor dinamikus kis dzsesszegyüttese az adagok koffeinnel és foszforsavval egyesültek. Olyan dolgok, amiket majdnem minden szódában találnak.

  13. Megvolt a reggeli derülés 🙂 Nem azon nevettem, ami a szövegben áll, hanem azon, ahogy írva van, kéééész 🙂 Jó ez a fordítóprogram ;)De egyébként eg jó, hogy legalább így le van írva magyarul is 🙂

  14. Gondolkoztál már azon, hogy a Coke-tól miért mosolyogsz? Mert beállsz tőle. Nemegész száz éve eltávolították a kokaint belőle. Tudod hogy miért? Mert szükségtelen volt.

    Az első tíz perc: Tíz teáskanálnyi cukor érkezik a testebe. (Ez a napi szükséges adag 100%-a). Nem fogsz egyből hányi ettől a megsemmisítő mennyiségű édességtől, mert a foszrofsavak benned tartják az ízt.

    20 perc: A cukorszinted megemelkedik, ami inzulin robbanást okoz. A veséd válaszként megpróbál annyi zsírt termelni a cukorból amennyit csak tud. (Ebben az időben elég sok van benned).

    40 perc: A koffein felszívodott. A pupilláid kitágulnak, a vérnyomásod megemelkedik, válaszként a veséd több cukrot enged a vérkeringésedbe. Az adenosine érzékelők (az adenosine-nak szerepe van az agyi vérkeringésben) az agyadban blokkolva vannak, így megakadályozzák az álmosság érzetet.

    45 perc: A tested gyorsabban termeli a “dopamine”-t (kémiai anyag a vérben, pontos fordítást nem tudok), ami stimulálja az agy élvezet központjait. Egyébként a heroin is pont így működik.

    >60 perc: A foszforsav megköti a kálciumot, a magnéziumot és a cinket az vékonybélben, ezzel tovább fokozván az anyagcserét. Ez keveredik a a magas cukoradagokkal és a mesterséges édesítőkkel, amely ugyancsak megnöveli a kálcium vízkiválasztási hatását.

    >60 perc: A koffein vízhajtó tulajdonságai is elkezdődnek. (Vízelési ingert érzel). Most már biztos, hogy megszabadulsz a megkötött kálciumtól, magnéziumtól és cinktől ami a csontjaid felé haladt, akárcsak a szódium, az elektrolitok és a víz.

    >60 perc: Ahogy a lelkesedés alábbhagy benned, megérzed a cukor hatását. Vagy ingerlékeny vagy lomha leszel. Mostanra – nem szószerint véve – kipisilted az osszes vízt ami a kolában volt található. De csak azután miután az értékes fehérjék beletöltődtek; ahelyett, hogy testedben maradtok volna, amit a használhattál. volna például a csontjaid vagy a fogaid erősítésére.

    Mindezt követi a koffein hatása a következő órákban. (Főleg ha dohányos vagy). De semmi gond, igyál még egy kolát hogy jobb kedved legyen.

    *Megjegyzés: Itt nem a cola az igazi ellenség. A cukor adagok koffeinnel és foszforsavval való kombinációja az igazi ok. Ugyanezek minden más ilyen jellegű innivalóban megtalálhatóak.

Leave a Reply