Kérlek

Már olyan régóta küszködök. Ki tudja hány élet óta. Próbálok lelki ember lenni, de igazából nagyon vonzóak az anyagi dolgok is. És ez perec. Mert így egyik világban sem tudok elmélyedeni. Sem a lelkiben, de az anyagiban sem. Tudom, hogy a lelki az igazi. Sajnos az elmém kíváncsisága mindig eltereli a figyelmemet a valóságról. Persze élvezem ezeket az eltérítéseket, de valójában szenvedek is tőlük. Mégis, ez a édes-keserű íz tölti ki az életemet. Valójában csak folyik ki az idő a kezeim közül. Teszek-e valamit ez ellen? Nem. Mert kényelmes azt csinálni, amit az elme diktál. De, ha ilyen erős és elhatározott lenne a lelki dolgokban is, akkor már hihetetlen fejlődésen mentem volna keresztül. És, ha kitartó vagyok, valahogy rá tudom venni az elmémet, hogy a lelki dolgokkal foglalkozzon és csak abban találjon ízt, akkor ihaj-csuhaj de jó lenne!
Kérlek, kedves Uram, kedves Radhe-Syama, add hogy így legyen. Kérlek, add, hogy így legyen.

43 thoughts on “Kérlek”

  1. Igen… Én is így…

    Rádhe-Rádhe!

  2. Hát igen, nagyon nehéz elkülöníteni a két világot egymástól csak az a baj hogy vagy egyikkel foglakozunk vagy másikkal. Csak hogy:
    Muszály foglakozni ezzel a világgal a betevő falatért és közben annyi érzéki és elmebeli nyomás hat a lélekre hogy nehéz szilárdnak maradni. Még jó hogy amikor csak kezdenék másra figyelni Krisna helyett eszmebe jut a Hare Krisna maha mantra és egycsapásra megint szilárdnak érzem magam.

  3. Radhe-Radhe! Syama-Syama! Radhe-Radhe! Syama-Syama! Radheeeeeeeee-Syaaaama! Így lesz, biztosan, hiszen Radhe-Syama nagyon szeret Téged! 🙂

  4. Jo volt látni a kisfilmet! A munkatársaimnak is megmutattam. Örültek… Köszönjük.

  5. “Már olyan régóta küszködök. Ki tudja hány élet óta.”
    Egyszer veletlenul jelen voltam egy telefonbeszelgetesnel, ami Guru Maharajom es ha jol emlekszem Manorama das kozott volt. Ha jol emlekszem azt mondta Puri Maharaja, hogy az elme es az erzekek mindig nyomni fognak, ezert mindig ellen kell nyomni.
    Ez van. Amig anyagi testunk van…..

  6. Óh, erős karú Krsna! Vajon nem fog-e a transzcendens útjáról letért ember elesni mind a lelki, mind az anyagi sikertől, s a szertefoszló felhőhöz hasonlóan elveszni, anélkül, hogy bárhol megállapodhatna?

    Kedves Manorama Prabhu! Mostanában gyakran vissza visszatérek
    ehhez a vershez, és folyton ezen gondolkodom…. Most már megértem Arjuna
    szavait: Óh Krsna, én úgy látom, hogy könnyebb megállítani a szelet, mint szabályozni az elmét, amely nyugtalan, fegyelmezetlen,csökönyös, és hihetetlenül erős…. 🙂
    A transzcendentális út követése olyan, mintha hadat üzennénk az illuzórikus energiának, így aztán az illuzórikus energia számtalan csábításával mindent megtesz annak érdekében, hogy legyőzze a karmai közül kiszabadulni próbálót….
    És mégha magamban olykor-olykor meg is ingok, Benned biztosan hiszek Manorama Prabhu…!!! Lehet, hogy ez nagyobb falat, lesz, mint az előzőek, de SIKERÜLNI FOG!!!!!

  7. Vilasa mataji. Puri Maharajaval nem szoktam telefonon beszélni. Sajnos. Így a idézett beszélgetés nem közöttünk zajlott.

  8. Ez a bejegyzés arról szól, hogy milyen nehéz az anyagi életet feladni. Egy probléma, amivel minden törekvő lelki életet gyakorló szembesül. Utalva a püspök nehézségeire is, amiről előzőleg írtam. Az alázatos mentalitás elengedhetetlen. Ezért mindig kell kérnünk Krisnát, akinek a kegyéből ez lehetségessé válik. Sok sikert minden próbálkozónak. 🙂

  9. köszönjük 🙂

  10. 🙂

  11. Az én megvalositasom az az hogyha probaljuk mindig és mindenben Krisnát látni akkor eltünik az anyag koncepciója. Ez nem mindíg sikerül de szerintem ha kitartóan próbálkozunk és tudatosak maradunk arról, hogy mindíg és minden körülmények között szolgák vagyunk akkor nem lesz semmi baj. Mert Krisna ott van velünk. Lsd:a történetet a prostituálttal és a Bráhmanával vagy a történetet a bhaktával akit Krisna mindenen átsegített és egy idöben nem láthatta Krisna lábnyomát maga mellett. Amikor vissza ment haza Krisnához akkor megkérdezte, hogy merre volt ebben az idöszakban és Krisna mondta neki hogy a karjaimban tartottalak. És még lehetne sorolni. Szóval csak kitartás és nem szabad tul sokat tulajdonítani a dolgoknak itt mert minden kivétel nélkül jön és megy. Csak a lélek és a Felsőlélek maradnak egymással örök kapcsolatban, no meg a Lelki Tanítómester márha van az embernek elegendő hite ahhoz hogy elhiggye ez a kapcsolat még a halál után is fennt marad.:-)))
    Aranylotusz

  12. Ez szép 🙂

  13. Álom voltam

    Rengek, rendülök, remegek.
    Lengek. lendülök, lebegek.
    Emelnek…
    süllyedek.
    Szeretek és szeretnek.
    Talán el se felednek.

    Próba

    Botladozva járni…
    testben-lélekben éhezni és fázni…
    Egy jobb falatért más arcába vágni…? Nem!
    Arccal a Fény felé az Úton járni…
    szeretettel táplálkozni, tüzénél melegedni…
    …várni az Útra lépőt,
    s ha lehet segíteni…
    …bár…botladozva járni…
    de többé soha, semmitől se félni.

    Legyen veletek a tiszteletem és a szeretetem. Lhara

  14. Nem vagyok egy hizelgö tipus aki ismer tudja.De ezek a gondolatok, idezeték, megvalositások, tényleg szépek.
    Köszönöm hogy olvashatam öket.

  15. Kristiano says:

    Remlem, eljutsz odáig is, hogy megérted: e lelki és az anyagi világ is “igazi”. Egyik sem létezik a másik nélkül.

  16. ezzel nem értekegyet

  17. Olyan nehéz jónak és nyugodtnak maradni a mindennapokban, s milyen jó érzés ha sikerül.

    Köszönöm hogy vagytok…

  18. Kristiana:
    Igen. Mindkettő igazi hely. A különbség az, hogy az anyagi és minden más, ami az anyaghoz kötődik ideiglenes. A lelki, és minden, ami hozzá kötődik, pedig örök.

  19. Had kérdezzek egyet! 😀

    Kiket ábrázolnak a múrtik a Krisna-völgyi templom oltárán? 🙂

  20. Bocsi, hogy belekontárkodom, de 2 napja kaptam erre válasz Manorámától, azt most ide másolom neked Zaied.
    “Radhe-Syama (ejtsd Rádé Sjám) Krisnát és örök társát
    Radharanit (röviden Radha) jelentik. Általánosságban. De, sok-sok
    murti (Krisna szobor formában megjelenő alakja) van a világban.
    Akik Krisna-völgyben jelentek meg, akiket a templom oltárán
    láthatsz, Őket Sri Sri Radha-Syamandara-nak, röviden Radhe-Syamanak
    hívják. A Magyarországon élő bhaktáknak Ők jelentik Rádhát
    és Krisnát, azaz az életünk és szolgálatunk célját.
    Amikor majd megint erre jársz, akkor majd te is imádkozhatsz
    Hozzájuk. Meghallgatják az imáidat. És segítenek.

    gouranga!

  21. Kedves bhaktak! Nagyon édesek vagytok ahogyan olvasok töletek, köszönöm hogy ismerhetlek benneteket Manorama pr blogjan at. Ez a kedvenc helyem amit mindíg szívesen olvasok és bele kukkolok. :-))))
    Ami Kristiano kijelentésést illeti en sem ertek vele eggyet mert az anyagi vilag a lelki vilag egy ideiglenes része amit Krisna azért teremt hogy mindazok az elesett lelkek akik meg szeretnék ízlelni azt hogy “éppúgy” (értsd: a vágyuk az hogy úgy élvezzenek mint Krisna, dehát ugye ez sosem jöhet létre mert mi Krisnának a képességeinek csupán csak 75%-át birtokoljuk így csak ennyit tudunk megvalósítani is. Konkluzió nem fog menni a legnagyobb illúzióban se. Holott mi ezt hisszük.)élvezzenek mint Krisna, vagyis MI itt ebben az anyagi világban. Megtanuljuk azt hogy az egyetlen helyzet amiben boldogok lehetünk az a szolga helyzete. Legyünk bármilyen pozíciban, élethelyzetben, életkorban stb… Ha ezt sikerül kedves “barátunkkal” elmével megértetni akkor nyert ügyünk van ha nem akkor törekednünk kell rá és imádkozni Krisnához hogy segítsen megszabadulni ebböl az élethelyzetböl.
    Egy szó mint száz ez a világ tanulásra lett kifejezetten tervezve ez a legnagyobb Egyetem amit bárki is eltud képzelni, itt mindenki csak egy tanuló. És ahogy Manorama pr is írta ideiglenes vagyis Krisna akaratán függ meddig marad fennt, mikor éled ujra.
    Na ezt most jól elmagyaráztam, bocsi ha kicsit komplikáltra sikerült.:-))))
    Aranylotusz

  22. Köszönöm a hozzá szólást 🙂

  23. Kedves Kristiano!

    Az anyagi világ a lelki világ torz tükörképe. Ha csak fele olyan szintre jutsz el mint ahol Manorama prabhu van, már volt értelme megszületned. GOURANGA!!!

  24. Manorama a legjobb barátom. Azzal, hogy megismerhettem, és vele együtt szolgálhatom Krisnát, “már volt értelme megszületnem”. 🙂

    A lelki élet egy nagyon bensőséges kapcsolat, önmagunkkal, a barátainkkal és Krisnával. Számomra Krisna jelenléte leginkább, odaadó szolgáinak az önzetlen és szeretetteljes közösségében tapasztalható.

    Az élet célja a bhakták szolgálata. Minden más lelki erény és siker a bhaktákkal való társulásból, a tőlük való hallásból és az ő szolgálatukból fakad…

    Sadhu sanga, sadhu seva, ki jaya!

    Sok sikert mindenkinek!

  25. Ez így van, Erika (Ribizli) barátosném 🙂
    Hari
    sz.:Ágics

  26. jaya gaura bhakta vrnda 🙂

  27. Köszönjük GSD, viszont! 🙂

  28. Meg valami GS pr-hoz!

    Ha mindenütt látjuk Krisnát akkor nincs külömbség. Eddigi tanulmányaim és tapasztalataim alapján. :-)))))/Kár hogy nincs pontos vesszöm mert kacsintanék, bár tudom hogy ez nem Védikus/

    Aranylotusz

  29. Ma annyira jó kedvem van… 🙂
    Nem tudom miért…
    Oktalan jó kedv…

    !!!!!!!!!!!Áldásom az össze Bhaktára és Krisna minden teremtményére!!!!!!!!!!!!!

  30. Juheeeee…… mi is , mi is mármint az áldást.:-)))))
    Mindenkit elárasztunk a szeretettel amit Srí Caitanya Mahaprabhu
    adott. Harinama Sankírtana Ki Jaya!
    Aranylotusz

  31. az iwiw-re ha óhajt valaki meghívót, jelezze mail-címmel

  32. aranylotusz says:

    Szia kedves Hana!
    Én szeretnék kérni egyet emilkém: [email protected]
    Köszike :-)))
    Aranylotusz

  33. elküldtem 🙂

  34. Kedves bhakták!
    A “volt értelme megszületned” mondatot kizárolag Kristiano-nak szántam… bocsánat Gs prabhu!

  35. Kedves Hana!
    Én is szeretnék egy iwiw meghívót, ha még nem késő.
    Köszi!
    Kapocs
    [email protected]

  36. kedves Kapocs, most nincs. legközelebb május 16-én kérhetek, majd gondolom 40-50 nap múlva fogok kapni. Aranylótusz viszont tud kérni (talán)

  37. Szia kedves Kapocs megpróbáltam kérni neked egy meghívót de nekem is azt írta ki hogy legközelebb 27 nap mulva kérhetek május 16.-án 18:43-tól kérhetek megint, lehet hogy megkérdezem holnap azöcsémet hátha ő tud kérni neked egyet. Jó?
    Aranylotusz

  38. Kedves Hana, kedves Aranylotusz!
    Aranyosak vagytok, köszi a segítséget.Türelmesen várok.

  39. Shukracharya says:

    Ne és mik azok a materiális gondolatok amik érdekelnek Manorama das?
    (megirhatod emailben is)

Leave a Reply